INFORMASJON TIL NYE FORELDRE

Å begynne i barnehagen er ofte en like stor forandring for foreldre/foresatte som barn. Derfor synes vi at det er viktig at overgangen mellom hjem og barnehage blir så myk som mulig for barnet.

Den aller viktigste forutsetningen for at barnet skal bli trygt i barnehagen er at dere som foreldre/foresatte er trygge på at barnet har det bra i barnehagen. Her er det vi som personal som må gjøre en viktig innsats i forhold til dere.

Vi ønsker derfor masse informasjon fra dere om barnet og at dere spør hvis det er noe dere lurer på.


3 tips:
•    Les oppslagstavler, plakater og utlevert informasjon
•    Hvis du er i tvil om at barnet ditt har det bra, ring oss når som helst for å spørre. Eller du kan gjerne komme på besøk en dag eller noen timer for å få mer innsikt i hva som skjer.
•    Noter ned dersom du er missfornøyd med noe og diskuter dette med personalet i en foreldresamtale. Synes du det tar lang tid før du får invitasjon så be om en selv. Prøv å unngå store diskusjoner i garderoben i hente/bringe tiden. Dette kan gjøre barnet ditt forvirret og setter personalet i en vanskelig situasjon, da det kan hende de ikke kan svare på alt fordi det er andre foreldre til stede. (På grunn av personalets taushetsplikt).TILVENNING:
Dere må regne med å bruke tre dager på tilvenning av barnet ditt. Har dere mulighet til å bruke flere dager, kan dette ofte være en fordel for barnet.


De første tre dagene blir lagt opp på følgende måte:


Dag 1:
Dere kommer sammen med barnet ditt og er på besøk fra ca kl 09.30 og blir til ca kl 11.30.

Dag 2:

Dere kommer ca kl 09.00. Dere er litt sammen med barnet men prøver å ta dere en tur ut etter en times tid. Det er viktig at dere hele tiden er tilgjengelig på telefon og kan komme tilbake raskt hvis det skulle bli veldig vanskelig for barnet. Dere er her litt lenger enn dag 1.  Dagen avsluttes ca kl 14.00.

Dag 3:

Dere kommer ca kl 09.00, er sammen med barnet og tar dere så en tur ut. Hvis barnet sover bør dere være tilbake til sovetid for barnet, slik at det er dere som legger barnet første gang i barnehagen. Dere bør også være her når barnet våkner, og det er fint om dere er her til ettermiddagsmaten. Dagen avsluttes ca kl 15.00.


Dette er en generell tilvenningsbeskrivelse. Det vil enkelte ganger tas hensyn til om barnet trenger mer eller mindre tid sammen med foreldre. Det er alltid barnet i fokus. Alternative løsninger diskuteres med pedagogisk leder.


HENTING / BRINGING:
Det er ikke uvanlig at barn gråter når foreldrene/foresatte går fra barnehagen. Når barn gråter er dette ofte et uttrykk for at de kommer til å savne dere. Dette varer sjelden lenger enn til du har forlatt barnehagen. Barnet kommer sikker til å ha flott dag i barnehagen. Bruk gjerne litt tid på morgningen hvis du har mulighet til det, og si alltid fra til barnet når du går. Du risikerer bare at barnet blir mer usikker dersom du ”lurer” deg av gårde.

Når du har bestemt deg for å gå skal du gå. Å bli 2 minutter ekstra opptil flere ganger når du egentlig har sagt at du går, gjør barnet forvirret og usikker på hva du egentlig mener. Barnet kommer sannsynligvis til å gråte uansett, og dette vil gjøre avskjeden mye verre for barnet.

Når du skal hente barnet er det ofte at barn ikke vil være med hjem. Da er det også viktig for barnet at det er dere som tar avgjørelsen for når dere skal gå. Har du god tid kan du gjerne sette deg ned sammen med barnet eller snakke litt med andre barn eller voksne. Gi barnet beskjed om at det er greit for i dag har du tid til å vente litt. Når du mener at det er på tide å gå, ber du barnet begynne å avslutte leken og gi det gjerne 2-3 minutter på dette og så går dere.

Dette vil skape en god og trygg opplevelse for barnet. Barnet vet hvor det har dere og er trygg på at det har muligheter til å være med på å bestemme litt når det er rom for dette.

Alle vet at av og til er det mye man skal rekke etter at man har hentet barnet i barnehagen. Da kan det være frustrerende at barnet ikke vil hjem. Det er da bra for barnet at dere er bestemte og ikke lar dere føye etter barnet. Dette vil nok føles ubehagelig i situasjonen, men vil gi både dere og barnet en bedre ettermiddag. Det er slitsomt både for dere og barnet at det blir masing, kjefting og stress ved henting. Ta heller barnet under armen og si takk for i dag og gå ut. Dette vil også gi barnet en opplevelse av trygghet på at man virkelig mener det man sier. Barnet vet hvor det har dere og kan stole på dere. At vi voksne sier en ting og gjør/tillater noe annet vil gjøre barnet forvirret og det vet ikke helt hvor det har oss.


KLÆR:
Gode og praktiske klær er viktig for at barnet skal få utfolde seg og leke. Det er viktig at tøyet ikke er for trangt eller for lite. Klær som gir lite bevegelsesfrihet og er vanskelige å leke i gjør at barna blir stående mye stille. På vinteren medfører dette at barnet begynner å fryse og kan få en ubehagelig utetid. Sjekk med jevne mellomrom de klærne som du sjelden tar med hjem.  Her kommer noen tips om hva slags klær det er lurt å bruke i barnehagen:


Hel dress:
Denne bør være vanntett, prøv å finne en som puster. Gummi i baken og på knær hindrer vann på utsatte steder. Kjøp gjerne en med for av bevernylon som kan tas ut, da kan dressen brukes både høst, vinter og vår. Vær oppmerksom på at dressen må passe barnet godt. For små dresser gir barnet liten bevegelsesfrihet. Husk å kjøpe den så stor at det også er behagelig når man får tykkere klær under når det blir kaldere i været.


Regntøy:
Todelt regntøy med høy bukse er det beste. Da kan man bruke bare gummibukse hvis det er vått ute, men ikke regner. Husk at regntøyet ikke må være for lite og at det skal passe over dressen.


Votter/vanter:
Prøv å finne vanter/votter som gjør at barnet kan holde i leker. Tykke polvotter gjør det ofte vanskelig for barna å leke ute. Ullvotter med tommel og som er hel over resten av fingrene er kjempebra. Fingervanter anbefales ikke, da de er vanskelige å få på, de er ofte kalde og slites fort. Det finnes også tynnere polvotter som ikke er like varme, men som gjør at barnet kan leke. Ha heller mange skift hvis vottene lett blir våte. Små barn har ofte tendenser til å ta vottene av seg. De legger de fra seg og da kan de lett bli borte og barnet blir fort kald på fingrene. Hvis man har ullvotter eller andre strikkede votter kan man sette i en snor over håndleddet og knyte, da vil ikke barnet klare å ta vottene av seg.


Lue:
Luen må tilpasses årstiden. ”Lue og skjerf” i ett anbefales. Skjerf bør unngås da dette lett kan henge seg fast. En tynn bomullslue kan vær bra å ha under for eksempel ull luer som kan klø litt.


DEN UTROLIGE ULLEN.
Ull isolerer mot kulde både i tørr og våt tilstand. Ull undertøy sørger for at kroppen holder en jevn temperatur.

Sokker:
Ha gjerne mange skift både av vanlige bomullssokker og ullsokker.


Sko/støvler:
Gummistøvler er helt nødvendig i barnehagen. Pass på at de er så store at det er plass til ullsokker i dem.

Støvler med for anbefales særlig på høsten og vinteren. Disse må også være så store at man får ullsokker i dem.

Støvlene bør være vannavstøtende da vi vet at det er mye slaps og sørpe og vanndammer.


Barn liker å kunne ta på seg sko/støvler selv. Derfor er det praktisk med borrelås eller glidelås i stedet for knyting.  


MERKING AV TØYET:
Det er nesten ikke til å unngå at noe kommer bort når det er så mange barn samlet på et sted. Derfor er det viktig at alle klær er godt merket med barnets navn. Da er det lettere for både dere og oss som jobber her å holde orden på tøyet.

Hvis klær ikke er merket vet vi heller ikke hvem som eier dem og det kan hende at vi tror at barnet mangler klær det har liggende i barnehagen. I fare for at klær skal bli borte eller ødelagt låner vi ikke ut andre barns klær eller andre personlige eiendeler.


TIPS:
Du kan få kjøpt merkepenn som er enkel å bruke til merking av sko og klær. Vannfast tusj er også enkelt å bruke. Du kan også få kjøpt merkelapper som strykes

Det er også viktig at andre personlige eiendeler som tas med i barnehagen blir godt merket. Dette gjelder matbokser, leker, vogner og lignende.


KULDE OG PÅKLEDNING:
Vi har satt en generell grense for utelek på –10 C, men det tas også hensyn til vindforhold. Det er viktig at barna har med seg klær som er tilpasset værforholdene. Det er foreldrenes ansvar å sørge for at barna til enhver tid har nok skiftetøy liggende i barnehagen, og nok tøy til at de kan være med i barnehagens daglige aktiviteter.

Barn som er i en tilstand slik at de ikke kan være ute, må holdes hjemme.


RETNINGSLINJER NÅR BARN ER SYKE
Når barn er syke er det ikke godt for dem å være i barnehagen. Da har de det best hjemme. Smittefaren er stor i barnehagen, og derfor er det viktig at syke barn/voksne ikke utsetter andre for unødig smitte.

Vi har utarbeidet noen retningslinjer i barnehagen, slik at dere foreldre og de ansatte her lettere skal kunne vurdere når barna kan være i barnehagen, og når det er best for dem at de er hjemme.


Retningslinjene er utarbeidet med hensyn til barnas beste. Dette gjelde både barna som er syke og de barna som er i barnehagen.

Som mor eller far er du ekspert på ditt eget barn og kan gjøre den rette bedømmelsen på hjemmeplan. Personalet som daglig ser barnet i gruppe kan hjelpe til med å bedømme om barnet klarer å være med i gruppefellesskapet og i leken - eller ikke. Barn som er syke har behov for ekstra mye stell og omsorg, og vi har dessverre ikke muligheter til å kunne gi syke barn dette.


Hvis man synes at det er vanskelig å vurdere på morgenen om barnet kan gå i barnehagen eller ei, kan man ta en telefon og konferere med avdelingspersonalet, eller man informerer avdelingen om situasjonen når man kommer, slik at de kan ringe utover dagen hvis det skulle være nødvendig å hente barnet tidligere.


ALLMENNTILSTANDEN:
Det som er avgjørende for om barnet skal være hjemme eller i barnehagen handler oftest om hvordan allmenntilstanden til barnet er.  Det som kan være avgjørende her er: Er barnet generelt slapt, er appetitten merkbart nedsatt. Er barnets allmenntilstand av en slik karakter at det ikke klarer å følge den vanlige dagsrytmen i barnehagen, holdes barnet hjemme.

Barn med feber og akutt diaré skal holdes hjemme.


FEBER:
Barn med feber skal være hjemme. La barnet få en feberfri natt hjemme før det vender tilbake til barnehagen. Som feber regnes morgentemperatur over 37,5 C, og kveldstemperatur på over 38 C.


FORKJØLELSE:
Er barnet snørrete/forkjølet/hoster uten å ha feber eller nedsatt allmenntilstand, kan det godt komme i barnehagen.

INFLUENSALIGNEDE SYMPTOMER:                                                                                      
Influensaliknende symptomer kan være feber med frysninger, tørrhoste, muskelverk og lett snue. Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det. Ved influensapandemi kan det være aktuelt å holde barnet hjemme lengre. Egne retningslinjer for pandemier vil komme som oppslag. Vi følger nasjonale anbefalinger.

ØREBETENNELSE:
Dersom allmenntilstanden er upåvirket, kan barnet gå i barnehage.


ØYEKATARR:
Med dagens kunnskap er det ikke av smittevernhensyn grunnlag for å anbefale at barnehagebarn ved mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Bare ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet av smittevernhensyn holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.     
Det må være opp til barnets foresatte å avgjøre om et barn som har symptomer på øyekatarr skal undersøkes av lege. Dersom behandling igangsettes kan barnet gå i barnehage dagen etter igangsatt behandling.

DIARÉ / OPPKAST:
Har barnet rennende avføring eller kaster opp, skal det være hjemme. Barnet kan komme tilbake til barnehagen 2 døgn etter at de er symptomfrie.


VANNKOPPER:
Når vannblemmene har tørket inn, kan barnet vende tilbake til barnehagen.


BRENNKOPPER:
Barn må holdes hjemme fra barnehage til brennkoppene er under kontroll, slik at ikke smitte spres til andre barn. Vurdering av dette bør vanligvis gjøres i samråd med lege.


SKARLAGENSFEBER:
Barnet må være hjemme i minst to dager etter at antibiotikabehandlingen er påbegynt.


HODELUS:
Hvis det oppdages hodelus hos barn i banehagen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Barnet kan fortsette i barnehagen som normalt etter så raskt som mulig ha begynt på lusekur Personalet må bli varslet.


MEDISINERING:
Alle medisiner som barnet skal ta i barnehagen må være skrevet ut til barnet. Dette må komme tydelig fram på emballasjen.